Nowe obowiązki dla producentów żywności
Od 2 kwietnia 2021 r. zawartość sztucznych tłuszczów trans w produkcie nie może przekroczyć 2 proc.
Obowiązujące od 2 kwietnia 2021 r. ograniczenia, dotyczące wprowadzania do obrotu produktów spożywczych zawierających tzw. przemysłowe tłuszcze trans wprowadziło unijne rozporządzenie z 24 kwietnia 2019 r. nr 2019/649) . Zawartość tłuszczów trans nie będzie mogła przekraczać 2g na 100g produktu. Rozporządzenie nie dotyczy kwasów tłuszczowych naturalnie występujących w żywności, np. w mięsie lub nabiale.
Czym są tłuszcze trans?
Tłuszcze trans, a właściwie izomery trans kwasów tłuszczowych, to szczególna kategoria kwasów tłuszczowych nienasyconych. Można je podzielić na dwie grupy: tłuszcze naturalnie występujące w żywności pochodzenia zwierzęcego oraz sztucznie utwardzone oleje roślinne stosowane w przemyśle spożywczym. Przemysłowe tłuszcze trans są zawarte w wysoko przetworzonej żywności,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta