Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Nowe obowiązki dla producentów żywności

23 kwietnia 2021 | Biznes w czasie pandemii | Anastazja Niedzielska-Pitera

Od 2 kwietnia 2021 r. zawartość sztucznych tłuszczów trans w produkcie nie może przekroczyć 2 proc.

 

Obowiązujące od 2 kwietnia 2021 r. ograniczenia, dotyczące wprowadzania do obrotu produktów spożywczych zawierających tzw. przemysłowe tłuszcze trans wprowadziło unijne rozporządzenie z 24 kwietnia 2019 r. nr 2019/649) . Zawartość tłuszczów trans nie będzie mogła przekraczać 2g na 100g produktu. Rozporządzenie nie dotyczy kwasów tłuszczowych naturalnie występujących w żywności, np. w mięsie lub nabiale.

Czym są tłuszcze trans?

Tłuszcze trans, a właściwie izomery trans kwasów tłuszczowych, to szczególna kategoria kwasów tłuszczowych nienasyconych. Można je podzielić na dwie grupy: tłuszcze naturalnie występujące w żywności pochodzenia zwierzęcego oraz sztucznie utwardzone oleje roślinne stosowane w przemyśle spożywczym. Przemysłowe tłuszcze trans są zawarte w wysoko przetworzonej żywności,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11945

Wydanie: 11945

Spis treści

Komunikaty

Nieprzypisane

Zamów abonament