Podatkowe koszty firmy związane z kwarantanną pracownika
Podczas pandemii Covid-19 przedsiębiorca, który pozyskuje pracowników zagranicznych, może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu koszty poniesione na ich wyżywienie podczas kwarantanny. Piotr Aleksiejuk radca prawny Wojarska Aleksiejuk & Wspólnicy Aleksandra Kojadyńska prawnik Wojarska Aleksiejuk & Wspólnicy
Podczas trwającej epidemii koronawirusa wielu pracowników, którzy przybyli do pracy w Polsce z zagranicy trafiło na przymusową kwarantannę, co uniemożliwiło pracodawcom natychmiastowe skorzystanie z usług takiego pracownika. Jednocześnie pracodawcy musieli zapewnić wsparcie pracownikom dla ich podstawowych potrzeb, np. poprzez dostarczanie im posiłków. Takie wydatki w większości przypadków dotyczyły pracowników, którzy w świetle obowiązujących przepisów zostali skierowani na przymusową kwarantannę po przekroczeniu granicy. Na wspomniane wydatki składają się przede wszystkim: koszt zakupionego posiłku oraz koszt dostawy.
Reakcja organu podatkowego
Przedsiębiorca, który podjął opiekę nad zagranicznymi pracownikami w postaci ponoszenia wydatków na ich wyżywienie może rozliczyć wspomniane wydatki w ramach poniesionego kosztu podatkowego. Tym samym wyraża aprobatę dla stanowiska organu podatkowego, że pracownicy z tytułu wspomnianej pomocy pracodawcy nie uzyskują dodatkowego przychodu (interpretacja: 0111-KDIB1-1.4010.110.2021. 1.MF oraz 0113-KDIPT2-3.4011....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta