Dolny Śląsk zaprasza na kulinarną przygodę
MATERIAŁ POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z URZĘDEM MARSZAŁKOWSKIM WOJEWÓDZTWA DOLNOŚLĄSKIEGO
Szeroka i zróżnicowana oferta turystyczna Dolnego Śląska jest doskonale znana w całej Polsce i daleko poza granicami naszego kraju. Bogactwo zamków, pałaców, obiektów sakralnych, zabytków techniki, tajemnicze podziemia czy malownicze krajobrazy od lat przyciągają tutaj zarówno osoby, które poszukują wypoczynku, jak i amatorów aktywnego spędzania czasu.
Jak smakuje Dolnośląskie
Teraz Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego pod hasłem #SzlakMaSmak zachęca gości także do przyjazdu i poznawania regionalnych specjałów kulinarnych. A jest ich bardzo wiele. To produkty m.in. mleczne (kamieniogórski ser pleśniowy, ser kozi łomnicki, ser zgorzelecki, twaróg sudecki) i mięsne (szynka pieczona z Karkonoszy, salceson polski z Karkonoszy, kabanosy z cielęciną z Karkonoszy czy kiełbasa galicjanka z Niemczy), miody (sudecki miód gryczany, wielokwiatowy miód z Doliny Baryczy, miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich), a także warzywa i owoce, produkty rybołówstwa, wyroby piekarnicze i cukiernicze czy oleje i tłuszcze.
Ale region oferuje także poznawanie miejsc związanych z produkcją różnego rodzaju napojów. Ułatwia to m.in. Dolnośląski Szlak Piwa i Wina, który pomaga gościom z całej Polski i z zagranicy odwiedzanie zlokalizowanych tu...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta