Apetyty leniwych warte już ponad miliard
Rynek gotowych dań chłodzonych jest wart 1,2 mld zł, a sprzedaż przyspieszyła o 41 proc. Zmienia się jednak trend: przewagę zyskują dania tańsze i wege.
Pandemia zamknęła knajpki i popchnęła Polaków w stronę dań gotowych – wynika ze statystyk sprzedaży. Nielsen zaobserwował aż 41-procentowy skok sprzedaży chłodzonych dań gotowych. Analitycy rynku tłumaczą to lockdownem i szczuplejszym portfelem młodych konsumentów.
Gotowiec zamiast knajpki
Do pandemii największe nadzieje dań gotowych budziła półka premium: luksusowe sushi wprowadzały nawet dyskonty. Po dwóch latach sytuacja zmieniła się diametralnie. Dziś na ten rynek najmocniej oddziałuje pandemia oraz niepokoje związane z wojną w Ukrainie i nadal rozpędzającą się inflacją. W efekcie dania gotowe rosną być może kosztem drobnej gastronomii, ale klienci, zamiast po sushi, sięgają po dania ekonomiczne.
– Wartość rynku...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta