Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Wzrost produkcji mięsa roślinnego traci impet

22 czerwca 2023 | Ekonomia i rynek | Danuta Walewska
Rośnie liczba restauracji w których można zjeść roślinne burgery
autor zdjęcia: Miguel Zare Enriquez/shutterstock
źródło: Rzeczpospolita
Rośnie liczba restauracji w których można zjeść roślinne burgery

Według prognoz w 2030 r. żywność wegańska będzie miała 7,7-proc. udział w globalnym rynku spożywczym. Jej wartość miałaby wynieść wówczas 162 mld dol.

Coraz więcej ekspertów podważa te oczekiwania, bo tempo wzrostu produkcji nie jest tak imponujące, jak było to jeszcze trzy lata temu.

Powód? Ten najważniejszy podawany przez samych wegan, to że produkcja nie oszczędza środowiska, bo roślinne mięso jest bardzo wysoko przetworzone. I czynnik finansowy: taka żywność nadal jest zbyt droga. Nie brakuje opinii, że liczebność zwolenników „mięsa-bez-mięsa” osiągnęła już szczyt.

Wahania popytu

Według raportu Bloomberg Intelligence globalny rynek roślinnych produktów białkowych w 2020 r. miał wartość 29,4 mld dol. Gwałtowny wzrost popytu na wegańską żywność tłumaczono wtedy przede wszystkim względami ekologicznymi.

Za tym wzrostem popytu stała wówczas także polityka marketingowa największych...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12602

Wydanie: 12602

Spis treści
Zamów abonament