Mięso komórkowe szuka szansy w Europie
Polski prototyp mięsa komórkowego może wejść na rynek już w tym roku. Komórkowa wołowina dostała właśnie zgodę na sprzedaż w Izraelu.
Choć nieoficjalnie firmy skarżą się, że Unia Europejska jest zbyt konserwatywna i boi się innowacji w żywieniu, to jednak nie zatrzymują prac. Polska firma LabFarm pracuje nad laboratoryjną hodowlą, Czesi zaś chcą karmić mięsem komórkowym zwierzęta domowe. Obie firmy szykują premiery w tym roku.
Polska pracuje nad mięsem
– Pracujemy nad produktem prototypowym, który będzie dostępny jeszcze w tym roku – mówi „Rzeczpospolitej” Wiesław Macherzyński, dyrektor operacyjny polskiej firmy Labfarm, która prowadzi prace badawczo-rozwojowe nad stworzeniem krajowego wariantu technologii produkcji mięsa drobiowego. Choć w Europie przeciw dopuszczeniu mięsa komórkowego na rynek protestują rolnicy produkujący mięso w tradycyjny sposób, a Włosi nawet zakazali produkcji takiego „mięsa z laboratorium” pod karą...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta