Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Mięso komórkowe szuka szansy w Europie

13 lutego 2024 | Ekonomia i rynek | Aleksandra Ptak-Iglewska
Aleph Farms sprzedaje hodowane w laboratorium steki
autor zdjęcia: fot: xxxxxxxxxxxx
źródło: Rzeczpospolita
Aleph Farms sprzedaje hodowane w laboratorium steki
Aleph Farms sprzedaje hodowane w laboratorium steki
autor zdjęcia: Aleph Farms
źródło: Rzeczpospolita
Aleph Farms sprzedaje hodowane w laboratorium steki

Polski prototyp mięsa komórkowego może wejść na rynek już w tym roku. Komórkowa wołowina dostała właśnie zgodę na sprzedaż w Izraelu.

Choć nieoficjalnie firmy skarżą się, że Unia Europejska jest zbyt konserwatywna i boi się innowacji w żywieniu, to jednak nie zatrzymują prac. Polska firma LabFarm pracuje nad laboratoryjną hodowlą, Czesi zaś chcą karmić mięsem komórkowym zwierzęta domowe. Obie firmy szykują premiery w tym roku.

Polska pracuje nad mięsem

– Pracujemy nad produktem prototypowym, który będzie dostępny jeszcze w tym roku – mówi „Rzeczpospolitej” Wiesław Macherzyński, dyrektor operacyjny polskiej firmy Labfarm, która prowadzi prace badawczo-rozwojowe nad stworzeniem krajowego wariantu technologii produkcji mięsa drobiowego. Choć w Europie przeciw dopuszczeniu mięsa komórkowego na rynek protestują rolnicy produkujący mięso w tradycyjny sposób, a Włosi nawet zakazali produkcji takiego „mięsa z laboratorium” pod karą...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12797

Wydanie: 12797

Spis treści
Zamów abonament