Unia wspiera najbardziej emisyjną żywność
Według naukowców większość funduszy w ramach wspólnej polityki rolnej UE trafia do producentów mięsa i nabiału, sektorów odpowiadających za największą część emisji gazów cieplarnianych.
Unijna wspólna polityka rolna powstała w 1962 r. jako „partnerstwo rolnictwa i społeczeństwa”, a przeznaczone na nią fundusze stanowią największy pojedynczy wydatek Unii Europejskiej, obejmując ok. 38 proc. wszystkich wydatków.
Ważny front klimatycznej batalii
Jak ustalili autorzy badania opublikowanego na łamach czasopisma „Nature Food”, ponad 80 proc. unijnych dotacji rolnych wspiera hodowlę zwierząt gospodarskich oraz produkcję mięsa i nabiału, czyli produktów wyjątkowo szkodliwych dla klimatu i środowiska.
Warto zauważyć, że żywność pochodzenia zwierzęcego odpowiada za aż 84 proc. emisji gazów cieplarnianych związanych z produkcją żywności w Unii Europejskiej, dostarczając jedynie 35 proc. kalorii i 65 proc. białka.
Biorąc pod uwagę, że Unia Europejska deklaruje ambitne cele klimatyczne, zakładające ograniczenie emisji gazów cieplarnianych o 55 proc. w stosunku do poziomów z roku 1990 do końca dekady oraz osiągnięcie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta