Zmobilizować producentów do podwyższania standardów
Jak wynika z danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, ponad połowa skontrolowanych sklepów specjalistycznych oferowała kawy, herbaty i herbatki o niewłaściwej jakości.
W I kw. 2024 r. inspekcja skontrolowała 91 sklepów w całej Polsce, kwestionując jakość towarów w 54 punktach sprzedaży (59,3 proc.). Inspektorzy podczas kontroli tego asortymentu wzięli pod uwagę ogólne przepisy dotyczące jakości handlowej żywności oraz zweryfikowali kontrolowane towary pod względem deklaracji. Produktami priorytetowymi były: kawy, herbaty oraz herbatki owocowe i ziołowe sprzedawane luzem. Skontrolowano również towary sprzedawane w opakowaniach producenta.
Kontrolą w zakresie cech fizykochemicznych objęto 190 partii towaru. Nieprawidłowości wykazano w 16 partiach (8,4 proc.). Przeprowadzone badania laboratoryjne wykazały obecność zanieczyszczeń, np. muszli ślimaków, kamyków, fragmentów plastiku, gałązek, cementu, piór ptasich, barwników niedopuszczonych do stosowania w herbatach, np. E 102 tatrazyny, E 104...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)