Towary: wieprzowina powoli drożeje
Towary: wieprzowina powoli drożeje
Po wielu miesiącach ciągłego spadku cen od dwóch tygodni tendencje się odwróciły. Zarówno żywiec, jak i półtusze oraz wiele rodzajów mięsa stopniowo drożeją. Jak podaje Pek Pol, zakłady płaciły na początku tego tygodnia średnio 2, 79 zł kg, choć w trzeciej dekadzie stycznia przeciętna cena ledwie przekraczała 2 zł za kg. Taki jest efekt wprowadzenia wyższej ceny interwencyjnego skupu przez Agencję Rynku Rolnego: najpierw na poziomie 2, 8 zł za kg, a następnie podwyższenie jej do 3, 2 zł za kg (za bydło kl. Ei U) .
Na giełdach odnotowano również podwyżki cen półtusz (do 4, 3-4, 4 zł kg) i lepszych mięs, jak schab, szynka czy łopatka. Z...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta