Porady
- REKOMENDACJE
- BANK OFERT
- LIST DO REDAKCJI REKOMENDACJE
Co chcesz mieć na talerzu
- Pamiętajmy, że minęły już czasy, kiedy w restauracjach panem był kelner, a nie gość. Generalnie to od nas zależy, co będziemy mieć na talerzu.
- Jeśli widzimy, że dodatki proponowane do mięsa lub ryby nam nie odpowiadają, mówmy o tym otwarcie. Restauracja to nie stołówka pracownicza i nie ma tu alternatywy: bierzesz to albo nic.
- Dyskutować o tym, co chcemy mieć na talerzu, można także wówczas, kiedy restauracja sprzedaje gotowe zestawy obiadowe. Zawsze można zamienić marchewkę na fasolkę, a kartofle na kluski. Jeśli nie - omijajmy to miejsce.
- Jeśli nie jesteśmy bardzo głodni, zawsze warto spytać, czy porcje są duże i ewentualnie poprosić o pół.
- Gdy wiemy, że nasze towarzystwo nie będzie w stanie wypić całej butelki wina, zamówmy połowę albo nawet tylko kieliszek. Musimy jednak mieć świadomość, że w przeliczeniu ten kieliszek będzie kosztował drożej.
- Zawsze warto zapytać, czy jest wino domowe. Nie jest to wino robione przez restaurację, ale kupowane w większej ilości i sprzedawane na kieliszki lub na karafki. W niektórych miejscach takie wina są bardzo przyzwoite.
- Dokładnie sprawdźmy rachunek, czy na pewno umieszczono tam te potrawy, które zamawialiśmy. Im większe towarzystwo, tym możliwość
...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta