Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Porady

17 września 1999 | Moje Pieniądze | NA

  • REKOMENDACJE
  • BANK OFERT
  • LIST DO REDAKCJI REKOMENDACJE

    Co chcesz mieć na talerzu

    - Pamiętajmy, że minęły już czasy, kiedy w restauracjach panem był kelner, a nie gość. Generalnie to od nas zależy, co będziemy mieć na talerzu.

    - Jeśli widzimy, że dodatki proponowane do mięsa lub ryby nam nie odpowiadają, mówmy o tym otwarcie. Restauracja to nie stołówka pracownicza i nie ma tu alternatywy: bierzesz to albo nic.

    - Dyskutować o tym, co chcemy mieć na talerzu, można także wówczas, kiedy restauracja sprzedaje gotowe zestawy obiadowe. Zawsze można zamienić marchewkę na fasolkę, a kartofle na kluski. Jeśli nie - omijajmy to miejsce.

    - Jeśli nie jesteśmy bardzo głodni, zawsze warto spytać, czy porcje są duże i ewentualnie poprosić o pół.

    - Gdy wiemy, że nasze towarzystwo nie będzie w stanie wypić całej butelki wina, zamówmy połowę albo nawet tylko kieliszek. Musimy jednak mieć świadomość, że w przeliczeniu ten kieliszek będzie kosztował drożej.

    - Zawsze warto zapytać, czy jest wino domowe. Nie jest to wino robione przez restaurację, ale kupowane w większej ilości i sprzedawane na kieliszki lub na karafki. W niektórych miejscach takie wina są bardzo przyzwoite.

    - Dokładnie sprawdźmy rachunek, czy na pewno umieszczono tam te potrawy, które zamawialiśmy. Im większe towarzystwo, tym możliwość

  • ...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1806

Spis treści

Fotoreportaż

Zamów abonament