Szanse na zwiększenie eksportu konserw
UE zmniejsza dopłaty
Szanse na zwiększenie eksportu konserw
Stopniowe ograniczanie dopłat do eksportu przetworów mięsnych w krajach Unii Europejskiej stwarza dla polskich producentów szanse na wzrost sprzedaży na wschód tych wyrobów, zwłaszcza konserw. W ostatnich latach ich produkcja w naszym kraju znacznie się zmniejszyła. Bezpośrednim tego powodem było załamanie eksportu na wschód w konsekwencji kryzysu w Rosji, ale także silna konkurencja ze strony dostawców zachodnich, z którymi nie dotowany polski przemysł mięsny nie mógł konkurować cenowo.
W 1997 r. Polska wyprodukowała rekordową ilość konserw - 143,5 tys. t, (w roku...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta