Unia gotowa całkowicie otworzyć swój rynek
Handel żywnością przetworzoną
Unia gotowa całkowicie otworzyć swój rynek
Czwartego października Komisja Europejska zaproponuje całkowite otwarcie unijnego rynku dla polskiego eksportu żywności przetworzonej - twierdzą urzędnicy KE. W zamian Bruksela chce utworzenia w Polsce bezcłowych kontyngentów importowych, których wielkość odpowiadałaby obecnej wielkości przywozu przetworzonej żywności z UE. Kontyngenty miałyby co roku zwiększać się o 10 proc.
Komisja chce pójść za ciosem. W tym tygodniu udało jej się doprowadzić do porozumienia z Polską o stopniowej liberalizacji handlu podstawowymi produktami rolnymi. Teraz ma łatwiejsze zadanie, gdyż w przypadku żywności przetworzonej Komisja nie musi szukać aprobaty w stolicach krajów "piętnastki". Łatwiej jej jest także przekonać do liberalizacji unijne koncerny spożywcze niż tamtejsze...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta