Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Unia gotowa całkowicie otworzyć swój rynek

30 września 2000 | Ekonomia | JB

POLSKA-UE

Handel żywnością przetworzoną

Unia gotowa całkowicie otworzyć swój rynek

Czwartego października Komisja Europejska zaproponuje całkowite otwarcie unijnego rynku dla polskiego eksportu żywności przetworzonej - twierdzą urzędnicy KE. W zamian Bruksela chce utworzenia w Polsce bezcłowych kontyngentów importowych, których wielkość odpowiadałaby obecnej wielkości przywozu przetworzonej żywności z UE. Kontyngenty miałyby co roku zwiększać się o 10 proc.

Komisja chce pójść za ciosem. W tym tygodniu udało jej się doprowadzić do porozumienia z Polską o stopniowej liberalizacji handlu podstawowymi produktami rolnymi. Teraz ma łatwiejsze zadanie, gdyż w przypadku żywności przetworzonej Komisja nie musi szukać aprobaty w stolicach krajów "piętnastki". Łatwiej jej jest także przekonać do liberalizacji unijne koncerny spożywcze niż tamtejsze...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2127

Spis treści

Media, Internet

Zamów abonament