Rozporządzenie ministra przemysłu i handlu z 25 października 1994 r. w sprawie wymagań sanitarnych w handlu okrężnym środkami spożywczymi i używkami
16 PRAWO CO DNIA
Rozporządzenie ministra przemysłu i handlu z 25 października 1994 r. w sprawie wymagań sanitarnych w handlu okrężnym środkami spożywczymi i używkami
Na podstawie art. 19 ustawy z 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (DZ. U. nr 29, poz. 245, z 1971 r. nr 12, poz. 115, z 1985 r. nr 12, poz. 49, z 1989 r. nr 35, poz. 192 oraz z 1992 r. nr 33, poz. 144 i nr 91, poz. 456) zarządza się, co następuje:
§ 1. 1. Handel okrężny (obwoźny i obnośny) środkami spożywczymi i używkami, zwany dalej handlem okrężnym, powinien być prowadzony wyłącznie w miejscach wyznaczonych i przygotowanych przez gminę w uzgodnieniu z właściwym miejscowo państwowym terenowym inspektorem sanitarnym, a w wypadku mięsa i jego przetworów oraz innych środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego -- również z właściwym miejscowo organem służby weterynaryjnej.
2. Miejsca wyznaczone do prowadzenia handlu okrężnego powinny być wyposażone w urządzenia zapewniające utrzymanie higieny osobistej przez sprzedawców i higieny warunków sprzedaży.
§ 2. Urządzenia i sprzęt, stykające się z żywnością podczas sprzedaży, transportu i przechowywania, oraz środki opakowaniowe, naczynia i stućce jednorazowego użytku powinny być wykonane z materiałów dopuszczonych do tego celu na podstawie pozytywnej opinii Państwowego...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta