Bardzo pierogowo w Galicji
Piotr Bikont
FOT. ANDRZEJ WIKTOR
Bardzo pierogowo w Galicji
Ilustrował Andrzej Szewczenko
ziś, siłą rzeczy, miniprzewodnik po kulinarnym Krakowie. Siłą rzeczy - albowiem właśnie, jak co roku, klub smakoszy podający się za Galicyjską Akademię Smaku przyznał nagrody dla najlepszych restauracji swojego rewiru. Rzecz odbyła się w drodze długich dyskusji i tajnego głosowania. I ja tam byłem, jadłem i piłem, i oddałem 10 proc. głosów.
Statuetką Złotej Kawki dla najlepszego lokalu w roku 2001 (ufundowaną tym razem przez tygodnik "Wprost") uhonorowaliśmy "Copernicusa" (w hotelu o tej samej nazwie, przy ul. Kanoniczej, nieopodal Wawelu). Natomiast Złote Jajo Kawki za najlepszą potrawę roku przypadło pani Monice Walczyk-Turasiewicz, właścicielce kresowego "Jaremy" (pl....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta