Kawior z pustyni
W Iranie prowadzone są eksperymenty z hodowlą jesiotrów ("Acipenser Stallalus") na pustyni o tysiąc kilometrów od Morza Kaspijskiego, które stanowi ich naturalne środowisko. Przy czym chodzi nie o mięso tych ryb, lecz o ich ikrę czyli kawior.
Produkcja kawioru na świecie drastycznie spada w ostatnich latach, zaś głównymi dostawcami są: Iran i Rosja.
Na pustyni, 100 km na południe od Yazd, powstało małe osiedle Mahi Khaviar. Wydrążono tam nieckę basenu o powierzchni 5000 metrów kwadratowych (pół hektara), napełniono ją słoną wodą (16 gramów soli na litr) z miejscowych podziemnych złóż i wpuszczono narybek. Na razie jeszcze nie wiadomo, czy jesiotry w takich warunkach osiągną dojrzałość. Jeśli tak, możliwa będzie w tym regionie Iranu, a nie jest wykluczone, że także poza nim, hodowla jesiotrów, których jest coraz mniej w Morzu Kaspijskim ze względu na degradację ekologiczną tego akwenu.
k.k.