Podejrzane frytki
Podejrzane frytki
Szwedzcy naukowcy, którzy stwierdzili obecność przypuszczalnie rakotwórczych substancji w żywności, przedstawili nowe informacje - w tym wyniki badań konkretnych produktów żywnościowych. O akrylamidzie, powstającym w potrawach poddawanych długotrwałemu pieczeniu lub smażeniu, informowaliśmy w "Rz" 26 kwietnia .
Autorami badań są naukowcy z uniwersytetu w Sztokholmie pracujący pod kierunkiem prof. Margaret Tornqvist oraz specjaliści ze szwedzkiego Instytutu ds. Żywności (SLV). Dzięki nowej metodzie pomiarowej umożliwiającej szybkie badanie próbek żywności udało się stwierdzić znacznie podwyższony poziom akrylamidu w artykułach spożywczych, których przygotowanie wymaga długotrwałego pieczenia lub smażenia. Na pierwszym miejscu "listy podejrzanych" znalazły się wszelkiego rodzaju chipsy, frytki, jak również niektóre gatunki pieczywa.
Akrylamid został uznany przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC) za "prawdopodobnie rakotwórczy". "Prawdopodobnie" - ponieważ...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta