Ustawa z dnia 13 września 2002 r. o napojach spirytusowych
(Dz. U. Nr 166 z 7 października 2002 r., poz. 1362)
Art. 1. Ustawa określa:
1) kategorie i zasady wyrobu napojów spirytusowych;
2) zasady wykonywania działalności gospodarczej w zakresie wyrobu lub rozlewu napojów spirytusowych oraz obrotu tymi napojami.
Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
1) alkohol etylowy rolniczy (spirytus rektyfikowany rolniczy) - alkohol etylowy uzyskany w wyniku destylacji po fermentacji alkoholowej produktów rolniczych (surowców) lub w wyniku innych procesów technologicznych, o określonych właściwościach fizykochemicznych i organoleptycznych, który nie ma właściwości napoju spirytusowego;
2) aromatyzowanie - użycie przy wyrobie napojów spirytusowych co najmniej jednej substancji naturalnej lub preparatu aromatycznego, ewentualnie substancji aromatycznej identycznej z naturalną, dopuszczonej na podstawie przepisów o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia;
3) barwienie - użycie przy wyrobie napojów spirytusowych co najmniej jednego barwnika dozwolonego na podstawie przepisów o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia;
4) destylat rolniczy (spirytus surowy rolniczy) - płyn alkoholowy uzyskany w wyniku destylacji po fermentacji alkoholowej produktów rolniczych,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta