Od lodów i soków po oscypki
Od lodów i soków po oscypki
Nowy zakład firmy Koral w nowym Sączu - powstaje z myślą o eksporcie lodów na rynki europejskie
FOT. TOMASZ ŻUREK
Produkcja artykułów spożywczych i napojów to najsilniejsza branża małopolskiego przemysłu. Oferuje różnorodność wyrobów: od piwa z Okocimia, coca-coli z Niepołomic, lodów Koral i soków z Tymbarku po czekoladki z Wawelu, ciasteczka ze Skawiny, kiełbaski drobiowe z Konspolu i oscypki z Podhala.
Lodowy potentat z Nowego Sącza
Bracia Koralowie z Nowego Sącza wybili się na największego producenta lodów w Polsce. Wyprzedzili nawet tak renomowane marki zagraniczne jak Sch?ller i Algida.
- Tajemnica naszego sukcesu to 23 lata konsekwentnej pracy nad rozwojem firmy. Spokojnie i bez rozgłosu - wyjaśnia Józef Koral, który wraz z bratem Marianem zaczynał w 1979 r. od niewielkiego zakładu rzemieślniczego produkującego lody cukiernicze.
- Czy to nie znamienne, że niewielu Polaków kupuje drogie, ekskluzywne mercedesy, a ogromna większość decyduje się na bardziej popularne auta jak ople i fiaty? - pyta Józef Koral. - Tak samo jest na rynku lodów i my z tego wyciągnęliśmy...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta