Specjalizacja kluczem do sukcesu
Maciej Duda, współwłaściciel i pełnomocnik Zakładów Mięsnych Duda w Grąbkowie
Specjalizacja kluczem do sukcesu
- Rekomendacji nie będzie Dlaczego rodzeństwo Dudów, od dziesięciu lat będące właścicielami Zakładów Mięsnych Duda w Grąbkowie, jeszcze w tym roku chce wprowadzić akcje firmy na giełdę, skoro panuje ogólne przekonanie, że trwa na niej bessa?
MACIEJ DUDA: Na rynku pierwotnym jest niewiele debiutów, więc nasza oferta zostanie zauważona i doceniona chociażby ze względu na unikalną w skali kraju specjalizację i nasze bardzo dobre wyniki na tle branży. Od dziesięciu lat mamy zyski. Na koniec tego roku zysk wyniesie ponad 6 mln zł, podczas gdy większość firm z naszej branży obecnych na giełdzie przeżywa poważne trudności. Restrukturyzują się największe zakłady i jeśli Sokołów wykaże na koniec roku zysk, to cena jego akcji dynamicznie pójdzie w górę, a to oznacza również dowartościowanie naszych walorów.
Wstrzymaliśmy emisję do czasu uruchomienia nowego zakładu, gdyż dzięki niemu rozpoczniemy znaczący i opłacalny eksport do krajów unijnych, co przełoży się na zyski, a to argument nie do odrzucenia dla potencjalnych akcjonariuszy.
Chcemy stworzyć silną grupę kapitałową, ponieważ jest to zgodne z tym, co dzieje się w Unii Europejskiej i innych rozwiniętych
...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta