Cukier kontra słodzik
Cukier kontra słodzik
Ile Polska powinna produkować izoglukozy, naturalnego środka słodzącego? Czy 120 tys. ton, jak chce jej producent firma Cargill, bo takie, jej zdaniem, są potrzeby polskiego przemysłu spożywczego, 60 tys. ton, bo na taką produkcję zgodę wyraził minister rolnictwa i rozwoju wsi, czy 6,2 tys. ton, tj. tyle, ile proponuje Polsce Unia Europejska? Ta ostatnia propozycja najbardziej podoba się producentom cukru, zdaniem których izoglukoza jest dla tego produktu bardzo uciążliwą konkurencją.
Na razie sprawa pozostaje nierozstrzygnięta. Być może, więcej na ten temat będzie można powiedzieć po wyroku Trybunału Konstytucyjnego, do którego złożone zostały dwie skargi: Krajowego Związku Plantatorów...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta