Nabiał i cukier motorem inflacji
Ceny żywności w lutym
Nabiał i cukier motorem inflacji
Artykuły żywnościowe były w końcu lutego br. o 1, 5 proc. droższe niż miesiąc wcześniej. Był to mniejszy wzrost cen od obserwowanego w trzech poprzednich miesiącach, ale większy niż zanotowany w lutym ub. roku.
W odróżnieniu od stycznia br. , kiedy to na ogólny wskaźnik cen żywności największy wpływ miały podwyżki cen pieczywa, ziemniaków, warzyw i owoców, w lutym najsilniej wpłynęły nań szybko rosnące ceny nabiału oraz cukru i wyrobów cukierniczych. Obniżony popyt na artykuły żywnościowe przy ich wysokich cenach w styczniu był jednym z czynników hamujących dalszy wzrost cen. Niektóre towary drożały jednak szybciej niż w styczniu, np. cukier, sery twarde i substytuty masła.
...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta