Stolnica
NOWE MIEJSCE: VA BENE
Po włosku idzie dobrze
- Polecamy
- Gdzie jadają prawnicy
- Książka i film
Z głośników płynie italo disco lub inne italo. Atmosfera generalnie słoneczna, o czym warto pamiętać zimą
FOT. PIOTR KOWALCZYK
Warszawiacy przepadają za włoską kuchnią. Włoskich restauracji mamy naprawdę sporo, a teraz nawet o jedną więcej, bo na Woli otwarto Va bene. To ciepły lokal utrzymany w kolorach błękitu, beżu i bieli, z nierówno tynkowanymi ścianami, w które wkomponowano elementy drewniane bejcowane na przyjemny pomarańczowy kolor. Tuż przy wejściu znajduje się półokrągły bar z piecem do pizzy przyrządzanej na oczach klientów. W wykuszu okiennym stoi model statku, a z głośników płynie italo disco lub inne italo. Atmosfera generalnie słoneczna, o czym warto pamiętać zimą.
Zjemy tu bardzo porządnie przyrządzane przez macedońskiego szefa kuchni dania typowe dla szeroko pojętej kuchni włoskiej. Jest i carpaccio (20 zł) z surowej polędwicy wołowej, i koktajl z krewetek (20 zł), i grzanka z mozzarellą i szynką (5 zł) jako zakąska. W karcie nie zabrakło makaronów robionych na miejscu, są m.in. pikantne wstążki (tagliatelle) z owocami morza (20 zł) i ciekawe tagliatelle sorpresa (18 zł), czyli makaron z orzechami włoskimi, czosnkiem, śmietaną, miękiszem chleba i
...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta