Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Stolnica

24 grudnia 2003 | Warszawski Informator Rzeczpospolitej | MS
źródło: Nieznane

STOLNICA

  • Nowe miejsce
  • Polecamy
  • Gdzie jadają reżyserzy filmowi
NOWE MIEJSCE: PRZYSTANEK MURANÓW

Królestwo pierogów

Pierwszoplanową pozycję zajmują tu pierogi - ciasto zielone, czerwone, brzegi wypracowane

FOT. RAFAŁ GUZ

Pełną parą ruszyła pierwsza restauracja na Muranowie z kuchnią swojską, naszą - z menu obfitym w pierogi, śledzia, gulasz z gęsi, bigos i kutię. Pierwszoplanową pozycję w karcie zajmują pierogi, ponad dwadzieścia rozmaitych farszy w ręcznie lepionym, kolorowym cieście. Brzuchy pierogów są pokaźne, wypełnione mięsem (najsmaczniejsze!), łososiem, delikatnym puszystym nadzieniem rakowo-śmietanowym, rydzami, podgrzybkami, borowikami, kapustą i grzybami, szpinakiem, serem z chrzanem, serem z ziemniakami i złotą cebulą, a wreszcie owocami ze śmietaną. Tutejsze farsze są delikatne i z charakterem, w rozmaitych kombinacjach, klasyczne. Prawdziwe pierogowe królestwo, a wśród zatrzęsienia propozycji nawet pierogi czekoladowe.

Przystanek Muranów to kolejna odsłona solidnej pierogowej firmy U Hopfera. Wnętrza są przestronne, jest miejsce na ogródek zimowy, sala z kominkiem i nowoczesna, w stylu bistro. Wysokie wnętrza wymarzone na knajpkę, choć zagospodarowane współcześnie - nie zachwycają: czerwone siedziska,...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3110

Spis treści

Konflikt na Bliskim Wschodzie

Zamów abonament