Stolnica
- Nowe miejsce
- Polecamy
- Gdzie jadają reżyserzy filmowi
Królestwo pierogów
Pierwszoplanową pozycję zajmują tu pierogi - ciasto zielone, czerwone, brzegi wypracowane
FOT. RAFAŁ GUZ
Pełną parą ruszyła pierwsza restauracja na Muranowie z kuchnią swojską, naszą - z menu obfitym w pierogi, śledzia, gulasz z gęsi, bigos i kutię. Pierwszoplanową pozycję w karcie zajmują pierogi, ponad dwadzieścia rozmaitych farszy w ręcznie lepionym, kolorowym cieście. Brzuchy pierogów są pokaźne, wypełnione mięsem (najsmaczniejsze!), łososiem, delikatnym puszystym nadzieniem rakowo-śmietanowym, rydzami, podgrzybkami, borowikami, kapustą i grzybami, szpinakiem, serem z chrzanem, serem z ziemniakami i złotą cebulą, a wreszcie owocami ze śmietaną. Tutejsze farsze są delikatne i z charakterem, w rozmaitych kombinacjach, klasyczne. Prawdziwe pierogowe królestwo, a wśród zatrzęsienia propozycji nawet pierogi czekoladowe.
Przystanek Muranów to kolejna odsłona solidnej pierogowej firmy U Hopfera. Wnętrza są przestronne, jest miejsce na ogródek zimowy, sala z kominkiem i nowoczesna, w stylu bistro. Wysokie wnętrza wymarzone na knajpkę, choć zagospodarowane współcześnie - nie zachwycają: czerwone siedziska,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta