Pozostajemy przy postnym jadłospisie
Pozostajemy przy postnym jadłospisie
Badania "Rzeczpospolitej": wydatki większe niż na Wielkanoc
Fot. Rafał Guz
Przygotowanie wigilijnego i świątecznego stołu nie powinno kosztować w tym roku więcej niż w ubiegłym. Praktycznie tyle samo, co rok temu kosztują produkty używane do sporządzania 12 tradycyjnych potraw. Podrożały grzyby, ale mniej płaci się za warzywa. Z opinii handlowców wynika, że Polacy pozostaną na Wigilii przy tradycyjnym postnym menu.
Kilka tygodni przed świętami obawiano się, że może w tym roku zabraknąć podstawowej wigilijnej ryby - karpia. Podobno miało rybom zaszkodzić upalne lato. Jednak podaż jest wystarczająca, a ceny są na poziomie ubiegłorocznych. Najniższe, jak co roku, w hipermarketach (od 7 - 8 zł za kg). Tyle że niektóre karpie są wielkości drobnych płotek i aż przykro patrzeć, że taki drobiazg wyłowiono z wody.
W dzwonkach i w galarecie
- Sprzedamy karpi chyba tyle, co przed rokiem - mówi dyrektor regionalny sieci Tesco Paweł Musiał. Rośnie przy tym zapotrzebowanie na ryby oczyszczone i podzielone, już przygotowane do gotowania czy smażenia. Oszczędza to także nieprzyjemnych przeżyć przy uśmiercaniu ryb w domu.
W niektórych hipermarketach jednak nie można się było doprosić o sprzedanie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta