Stolnica
- Nowe miejsce
- Polecamy café
- Gdzie jadają poeci
Kuchnia z podwójnym obliczem
Słynne rarytasy - ostrygi Rockefeller, ostrygi mornay i ostrygi na surowo z szampanem - stylowo otwierają menu najnowszej restauracji Pawła Zadrożnego. Po popularnej włoskiej Romie i nowym klubie Dogma Osteria stała się najbardziej obleganym lokalem wyrastającego na potęgę restauratora. Odwiedzają ją stołeczni biznesmeni i politycy, jest ulubioną restauracją Arkadiusa. A wszystko, jak można sądzić, za sprawą ekskluzywnego i światowego prologu.
Nazwa restauracji od razu określiła styl i filozofię kuchni. Wykorzystuje językowe skojarzenia (samo słowo wywodzi się z włoskiego i oznacza wiejską gospodę). Chce nas oszołomić dostatkiem i mnogością sposobów na przyrządzanie ryb i owoców morza - świeżych, z grilla, z patelni, z bogatymi sosami, w pomarańczach i cieście, na włoską nutę, z rukolą, ricottą i suszonymi pomidorami. Dania serwuje się w białych muszlach przy akompaniamencie jazzu. Ale dorównać choćby najskromniejszej z budek z morskim dobrem na słynnym nabrzeżu Fishermen's Wharf w Kalifornii - jest nad Wisłą sprawą arcytrudną. Tutejsza kuchnia szybko zdradziła swe janusowe oblicze. Bogata, zmysłowa, okazała się również zupełnie nie do jedzenia.
Smakosze kochają ostrygi...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta