Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Stolnica

23 stycznia 2004 | Warszawski Informator Rzeczpospolitej | MS

STOLNICA

  • Nowe miejsce
  • Polecamy café
  • Gdzie jadają poeci
NOWE MIEJSCE: OSTERIA

Kuchnia z podwójnym obliczem

Słynne rarytasy - ostrygi Rockefeller, ostrygi mornay i ostrygi na surowo z szampanem - stylowo otwierają menu najnowszej restauracji Pawła Zadrożnego. Po popularnej włoskiej Romie i nowym klubie Dogma Osteria stała się najbardziej obleganym lokalem wyrastającego na potęgę restauratora. Odwiedzają ją stołeczni biznesmeni i politycy, jest ulubioną restauracją Arkadiusa. A wszystko, jak można sądzić, za sprawą ekskluzywnego i światowego prologu.

Nazwa restauracji od razu określiła styl i filozofię kuchni. Wykorzystuje językowe skojarzenia (samo słowo wywodzi się z włoskiego i oznacza wiejską gospodę). Chce nas oszołomić dostatkiem i mnogością sposobów na przyrządzanie ryb i owoców morza - świeżych, z grilla, z patelni, z bogatymi sosami, w pomarańczach i cieście, na włoską nutę, z rukolą, ricottą i suszonymi pomidorami. Dania serwuje się w białych muszlach przy akompaniamencie jazzu. Ale dorównać choćby najskromniejszej z budek z morskim dobrem na słynnym nabrzeżu Fishermen's Wharf w Kalifornii - jest nad Wisłą sprawą arcytrudną. Tutejsza kuchnia szybko zdradziła swe janusowe oblicze. Bogata, zmysłowa, okazała się również zupełnie nie do jedzenia.

Smakosze kochają ostrygi...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3133

Spis treści

Polska-Unia Europejska

Zamów abonament