Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Wydarzenia naukowe

23 stycznia 2004 | Nauka i Technika | Nk

WYDARZENIA NAUKOWE

Korek najlepszy

Nowoczesna technika wkracza do wszystkich dziedzin drzwiami i oknami, a do winiarstwa nawet przez szyjki butelek. Producenci starają się od kilku lat eliminować dość częstą wadę wina, jaką jest nieprzyjemny zapach, gdy napój przejdzie korkiem. Dlatego zamiast tradycyjnych stosowane są kapsułki z folii aluminiowej, zakrętki, korki klejone z kruszywa korkowego oraz korki syntetyczne. W Wielkiej Brytanii, na zlecenie Wine Intelligence, przeprowadzono badania zmierzające do ustalenia, czy konsumenci doceniają te starania. Wynik jest jednoznaczny: Nie doceniają. Około 60 proc. ankietowanych zadeklarowało, że nie kupuje wina z kapsułkami, około 90 proc. unika, jeśli może, butelek z korkami syntetycznymi, tyle samo nie uznaje butelek zakręcanych. Natomiast 99 proc. respondentów...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3133

Spis treści

Polska-Unia Europejska

Zamów abonament