Wydarzenia naukowe
Korek najlepszy
Nowoczesna technika wkracza do wszystkich dziedzin drzwiami i oknami, a do winiarstwa nawet przez szyjki butelek. Producenci starają się od kilku lat eliminować dość częstą wadę wina, jaką jest nieprzyjemny zapach, gdy napój przejdzie korkiem. Dlatego zamiast tradycyjnych stosowane są kapsułki z folii aluminiowej, zakrętki, korki klejone z kruszywa korkowego oraz korki syntetyczne. W Wielkiej Brytanii, na zlecenie Wine Intelligence, przeprowadzono badania zmierzające do ustalenia, czy konsumenci doceniają te starania. Wynik jest jednoznaczny: Nie doceniają. Około 60 proc. ankietowanych zadeklarowało, że nie kupuje wina z kapsułkami, około 90 proc. unika, jeśli może, butelek z korkami syntetycznymi, tyle samo nie uznaje butelek zakręcanych. Natomiast 99 proc. respondentów...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta