Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Stolnica

15 października 2004 | Warszawski Informator Rzeczpospolitej | AR
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

STOLNICA

  • Nowe miejsce: Ryberia
  • Smaczna książka
  • Wędrówki historyczno-kulinarne

Nowe miejsce: Ryberia

Na ryby!

"Nadmorska" smażalnia ryb na Ursynowie oferuje nie tylko tradycyjne ale i pomysłowłasne we dania FOT. ARTUR PAWŁOWSKI Panią Zosię, szefową kuchni Ryberii, sprowadzono na Ursynów z Łeby. Przyjechał z nią mąż i pies. Pani Zosia smaży ryby, robi rybne rafaello i rybny tort. Restauracyjka jest niewielka, raczej barowa, ma wystrój nadmorskiej smażalni i - niestety - podobny w niej unosi się zapach. Radzę po wizycie tutaj nie wybierać się do teatru.

Warto zajrzeć do Ryberii na przyzwoity rybny obiad, ale tych, którzy spodziewają się odnaleźć tu nadbałtycki smak, spotka rozczarowanie. Pomorzanin, którego specjalnie wzięłam ze sobą na testowanie Ryberii, powiedział, że należałoby wysłać panią Zosię na szkolenie do pani Basi z Kątów Rybackich, u której w barze są najlepsze na świecie smażone ryby i takaż zupa z młodych węgorzy.

W Ryberii zjedliśmy śmieszne kulki z gotowanego dorsza i pietruszki obtoczone w kokosie, z migdałem w środku. Bardzo pomysłowe. Spróbowaliśmy gorącego rybnego rosołu (8 zł) z domowymi lanymi kluseczkami, które były główną atrakcją zupy (ryby było w niej jak na lekarstwo). Do wyboru z płynów jest też...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3357

Spis treści
Zamów abonament