Smakołyki z certyfikatem
Smakołyki z certyfikatem
Oscypek, podobnie jak żętyca, bundz, bryndza i redykołka były w Polsce opatentowane, ale po wejściu do Unii musieliśmy uruchomić procedurę od nowa
FOT. MICHAŁ SADOWSKI
Górale z Podhala zapowiadają, że dzisiaj złożą w Urzędzie Patentowym wniosek o rejestrację oscypka na terenie Unii Europejskiej. Po uzyskaniu znaku produktu regionalnego, co zazwyczaj trwa 1 - 2 lata, zapewnią sobie wyłączność na produkcję tego sera.
O to, który pierwszy polski produkt rolny uzyska w Unii świadectwo szczególnego charakteru dla produktu tradycyjnego bądź tzw. chronione oznaczenie geograficzne, zabiega kilka grup producentów. W polskim Urzędzie Patentowym, który pośredniczy w procedurze rejestracji produktów w Brukseli, wniosek złożyli producenci miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta