Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Smakołyki z certyfikatem

08 listopada 2004 | Polska-Unia Europejska | MK
źródło: Nieznane

Unia Europejska od 12 lat chroni produkty regionalne i tradycyjne

Smakołyki z certyfikatem

Oscypek, podobnie jak żętyca, bundz, bryndza i redykołka były w Polsce opatentowane, ale po wejściu do Unii musieliśmy uruchomić procedurę od nowa

FOT. MICHAŁ SADOWSKI

Górale z Podhala zapowiadają, że dzisiaj złożą w Urzędzie Patentowym wniosek o rejestrację oscypka na terenie Unii Europejskiej. Po uzyskaniu znaku produktu regionalnego, co zazwyczaj trwa 1 - 2 lata, zapewnią sobie wyłączność na produkcję tego sera.

O to, który pierwszy polski produkt rolny uzyska w Unii świadectwo szczególnego charakteru dla produktu tradycyjnego bądź tzw. chronione oznaczenie geograficzne, zabiega kilka grup producentów. W polskim Urzędzie Patentowym, który pośredniczy w procedurze rejestracji produktów w Brukseli, wniosek złożyli producenci miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3376

Spis treści

Poradniki Rzeczpospolitej

Zamów abonament