Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Na szlaku smaku

24 grudnia 2004 | Moje Podróże | MD
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

Na szlaku smaku Fenomenem jest restauracja z tradycyjną kuchnią łemkowską w Wysowej w Beskidzie Niskim - zachwala Jacek Szklarek Fot. JERZY CEBULA Pysznie dają jeść w restauracji Rybacka Checz koło Kartuz Fot. KRZYSZTOF MYSTKOWSKI

Polska kuchnia odradza się po latach siermiężnej PRL. Przez lata szczytem wyrafinowania był schabowy z kapustą, istniejący tylko w Polsce placek po węgiersku i potrawa z masła roślinnego zawiniętego w rulon panierowanej piersi kurczaka, zwana szumnie de volaille'em. Jak zauważył Robert Makłowicz, propagator godnej tradycji kulinarnej, Polacy po zachłyśnięciu się wietnamszczyzną, włoszczyzną i turecczyzną odkrywają własne potrawy regionalne, a także te, których tradycja i sposób przyrządzania sięgają czasów co najmniej przedwojennych. Okazuje się, że Polska jest przebogata w kuchnie regionalne. A to tatarski pierykaczewnik na Podlasiu, a to łemkowskie homiłki w Beskidzie Niskim, a to śledź marynowany w kaszubskim piwie podawany nad morzem. To wszystko można zjeść w polskich restauracjach. Zapytałem trzech specjalistów, gdzie najlepiej. Zapraszamy do wędrówki.

GRZEGORZ OSTROWSKI GRZEGORZ OSTROWSKI SMAKOSZ, KUCHARZ, TWÓRCA INTERNETOWEJ SZKOŁY GOTOWANIA WWW.MNIAMMNIAM.PL

Jestem bardzo wybredny, nie lubię jadać w restauracjach. Wolę gotować w domu. Ale są knajpy, do których chętnie wracam.

Jedna z nich to Chłopskie Jadło w Krakowie. Jest...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3415

Spis treści
Zamów abonament