Odchudzanie dobre i złe
Trzeba skrupulatnie liczyć kalorie. Posiłków nie może być mniej niż pięć. Od długich przerw między posiłkami nie chudniemy, a tylko powodujemy niedocukrzenie organizmu. Nie wolno rezygnować ze śniadania! Jej podstawą są gruboziarniste produkty zbożowe, chude mięsa i nabiał, ryby oraz warzywa i owoce. Wykluczone są potrawy tłuste i słodycze. Trzeba ograniczyć pestki, orzechy i warzywa strączkowe. Przede wszystkim jednak - trzeba przestrzegać jadłospisu ułożonego przez dietetyka. Nie może być to zlepek przypadkowych produktów.
Zalety: Dieta zdrowa, organizm nie jest pozbawiony niezbędnych wartości odżywczych, tylko ich ilość jest ograniczana. Opracował ją Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Wady: Apetyt pozostaje duży, a organizm dostaje niewiele jedzenia. Uwaga: każda niewinna przegryzka, jak owoc czy jogurt, musi być traktowana jak posiłek.
DIETA ATKINSA...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta