Europejski cukier najdroższy na świecie
W lipcu 2004 roku Komisja Europejska przedstawiła Radzie Europy propozycję radykalnych zmian na europejskim rynku cukru. Dotychczasowe zasady ustalania limitów produkcji i subwencji eksportowych, krytykowane zarówno w Europie, jak i na forum międzynarodowym, skutkują tym, że europejski cukier jest najdroższy na świecie. Komisja Europejska dopłaca rocznie do eksportu 2,7 mln ton cukru. Sprzyja to unijnym rolnikom w utrzymywaniu wysokich dochodów, ale ma negatywny wpływ na ceny światowe, powodując ich obniżenie i wzrost globalnej podaży tego surowca. Dopłacając do eksportu swojego cukru, UE jednocześnie wywiązuje się z zaciągniętych w Lome (Togo) zobowiązań - głównie wobec byłych europejskich kolonii - importując stamtąd rocznie 1,3 mln ton cukru. Tymczasem spożycie cukru w Unii Europejskiej jest ustabilizowane i wynosi przeciętnie ok. 16,3 mln ton rocznie, przy limicie produkcji sięgającym 17,4 mln t. Prosty rachunek nie pozostawia złudzeń: przy...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta