Więcej wymogów niż procentów
Inne przepisy też nie ułatwiają życia takim producentom. Od małych wytwórni wymaga się tyle samo co od potentatów na tym rynku. Pomieszczenia, w których odbywa się produkcja napojów alkoholowych, muszą spełniać ściśle określone wymogi budowlane, sanitarne, ekologiczne i przeciwpożarowe. Za naruszenie któregokolwiek z nich przedsiębiorcy grozi grzywna, decyzja o zaprzestaniu produkcji, a w rażących przypadkach nawet więzienie.
Tymczasem w innych krajach Unii Europejskiej produkcja wina odbywa się w małych, zatrudniających często kilka osób wytwórniach. Podawane we francuskich restauracjach w małych miasteczkach na ogół pochodzi z miejscowej winiarni. Mniej restrykcyjne są też przepisy u naszych południowych sąsiadów, gdzie bez zbędnych formalności można produkować na własne potrzeby również mocniejsze trunki.
Niestety, obowiązujące w Polsce regulacje i żmudne procedury nie sprzyjają ani odradzaniu się winiarstwa, ani...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta