ZAPIEKANY SER, SAŁATKA SZOPSKA
Bułgarzy rozpoczynają obiad sałatką. Najpopularniejsza jest szopska (ser biały sirene, pomidor, ogórek, cebula, papryka zielona). Spośród dań głównych trzeba spróbować musaki, czyli zapiekanki z warzyw, mięsa i ryżu (lub samych warzyw), i zapiekanego panierowanego sera żółtego kaszkawał. Na rozgrzewkę dobry jest rodzaj bulionu z makaronem - plieszka supa. W upał w większości domów i restauracji miejscowi i turyści jadają chłodnik tarator z jogurtem, ogórkiem i...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta