MIĘDZY PORANNĄ, A WIECZORNĄ KAWĄ
Śniadanie prawie w całych Włoszech zredukowane jest do małej kawy z ekspresu. Najlepiej pić ją w barze, bo jest mocna, ma niepowtarzalny aromat oraz pokrywa ją specyficzny kawowy krem. Do kawy przyda się mały rogalik albo ciastko, ale niekoniecznie.
Antipasti, czyli przystawki
Prawdziwy posiłek, stanowiący kwintesencję dnia, to obiad. Zwykle podaje się go o 13, ale niektórzy zaczynają już w południe. Po 15 nikt już nie poda obiadu i trzeba czekać na kolację, która zwykle jest po 20. Pranzo lub colazione, bo tak nazywany jest ten posiłek, zwykle składa się z dwóch dań i deseru. Czasem pojawia się też przystawka - antipasto.
Przystawki mogą być skromne: małe grzaneczki posmarowane pastą z drobiowych wątróbek z kaparami, surowe...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta