MAMAŁYGA NA SŁONO LUB SŁODKO
Popularną zupą, którą najczęściej wymienia się na pierwszym miejscu w karcie, jest ciorba de burta, rodzaj zabielanych flaczków. Nim stanie na stole, kelner poda nam zestaw dodatków do niej: śmietanę w dzbanuszku i bardzo ostre zielone papryczki.
Daniem głównym są różne rodzaje kotletów lub też rumuński specjał - mamałyga (rodzaj kaszki kukurydzianej). Podaje się ją na dwa sposoby: jako osobne danie np. z bryndzą i śmietaną lub na słodko, albo zamiast ziemniaków do obiadu.
Popularne...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta