Równowaga między cukrem a kwasem
To enolodzy decydują‚ kiedy zbieracze ruszą do pracy. Wszystko zależy od tego‚ jaka pogoda panowała w ciągu roku. Szczególnie w ostatnich dniach, bo wtedy winogrona stają się najsłodsze. Jednocześnie gwałtownie spada w nich zawartość kwasów. A równowaga między tymi dwoma składnikami decyduje, jakie będzie wino. W winiarni już niewiele się da poprawić.
Winiarze umawiają się ze zbieraczami z dużym wyprzedzeniem. Z reguły data ich przyjazdu zgadza się z momentem rozpoczęcia zbiorów. Ale raz na jakiś czas pogoda płata psikusy‚ jak choćby w pamiętnym roku 2003. Lato stulecia spowodowało‚ że owoce dojrzały tak gwałtownie‚ iż w niektórych rejonach kiście były gotowe do zbioru dwa tygodnie przed przybyciem robotników. Straty szły w miliony euro‚ niektóre firmy niemal nie wyprodukowały wina. Nie było z czego.
Wino‚ chleb i kawa z kropelkamiPraca zaczyna się wcześnie rano‚ zwykle...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta