Skosztują, potem ocenią
Przetargi powinny być prowadzone w taki sposób, aby zapewnić uczciwą konkurencję, równość stron i obiektywizm w ocenie ofert. Dlatego wszędzie, gdzie jest to możliwe, należy stosować kryteria mierzalne: cena, termin dostawy, okres gwarancji. Czasem jednak nie da się uniknąć subiektywizmu. Nie jest to zresztą zabronione. Dlatego kupujący ma prawo oceniać smak zamawianych produktów spożywczych, wygląd towaru lub jego funkcjonalność.
Śniadanie dla komisjiOrganizując przetargi na dostawę jedzenia dla żołnierzy, wojsko wprowadziło kryterium smaku. Członkowie komisji przetargowej zbierają się i konsumują dostarczone próbki. Następnie każdy wpisuje na indywidualnej karcie oceny ofert, jak smakowała np. kiełbasa. - Cena,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta