Jeśli szpinak, to od Nicole
Nigdy nie zapomnę podróży do Egiptu na międzynarodowy festiwal filmowy. Któregoś dnia wybrałam się na wycieczkę do biednej dzielnicy Kairu. Do dziś pamiętam smak i zapach pity, arabskiego chleba, który kupiłam na ulicy od mężczyzny w dżelabie. W Barcelonie, gdzie kręciłam hiszpański film "Estacion central", zachwyciły mnie świeżo złowione ryby, owoce morza i aromatyczne przyprawy. Francja oczarowała mnie czerwonym winem. Moje ulubione to argentyńskie Luigi Bosca Reserva Pinot Noir, hiszpańskie Bodega Lan Reserva Rioja, australijskie Penfolds Grange oraz Glen Carlou Syrah z Afryki, podawane głównie do dziczyzny i wołowiny.
W Paryżu...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta