Polska żywność zaczęła drożeć i będzie drożeć jeszcze do jesieni
Pierwsze efekty suszy już są. - Po informacjach, że zboża może być mniej, ceny mąki przemysłowej zdrożały- mówi Andrzej Świderski, właściciel firmy Makaron Polski SAS ze Szczytna koło Olsztyna. Więcej niż przed rokiem trzeba też płacić za owoce i warzywa. Od poniedziałku zdrożały pomidory. Już teraz ziemniaki są o 20 - 30 proc. droższe niż w roku ubiegłym. Upał nie tylko źle wpływa na wegetację roślin, ale także utrudnia prace polowe.
- Niewątpliwie susza spowoduje niższe zbiory owoców, a to przełoży się na ceny przetworów i mrożonek. Zapłacimy za nie więcej niż przed rokiem, choć trudno już teraz ocenić, jak duże będą podwyżki - mówi "Rz" Władysław Mazur z Krajowej Rady Przetwórstwa i Zamrażalnictwa Owoców i Warzyw.
Ministerstwo Rolnictwa od tygodnia zbiera dane z regionów dotyczące strat spowodowanych suszą. Jeśli wojewodowie potwierdzą spadek dochodów gospodarstw, to...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta