Świeżo, jak nie przy drodze
Wtedy w Neapolu przechodziłam akurat koło malutkiej restauracyjki, gdzie w samym centrum lokalu stał ogromy, opalany drewnem piec. Kucharz właśnie wyjmował z niego ogromną pizzę Margherita - tę najprostszą, na której ciasto pokrywa się warstwą sosu pomidorowego i mozzarellą. To była najlepsza pizza, jaką jadłam wżyciu. I pozostała punktem odniesienia na całe życie. Pamiętając tę pizzę z Neapolu, porównuję z nią każdą następną.
I było mi bardzo trudno uwierzyć, ale tak samo dobra jest w Bocianim Gnieździe. Z...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta