Dieta dobra na serce może pomóc również chorym na cukrzycę
Jedzenie ryb i picie czerwonego wina to doskonała metoda walki z cukrzycą – przekonują naukowcy. Kwasy tłuszczowe omega-3, których źródłem są ryby morskie, ułatwiają opanowanie cukrzycy typu 1 (tzw. dziecięcej).
Resweratrol znajdujący się w skórkach czerwonych winogron, ważny składnik wina, pomaga w cukrzycy typu 2, uwrażliwiając nasz organizm na działanie insuliny. Wykorzystując dietę opracowaną przez kardiologów, w której zarówno kwasy omega-3, jak i czerwone wino zajmują istotne miejsce, możemy lepiej kontrolować cukrzycę.
– Nasze badania sugerują, że odpowiednio dobierając jedzenie, możemy zapobiegać tej chorobie – przekonuje...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta