French paradox
O zdrowotnych właściwościach wina
French paradox
Trudno być prorokiem we własnym kraju. Gdy Marie-Reine de Jaham (pisarka) i Jacques Bordelais (smakosz) pisali o "diecie przyjemności", czyli o zdrowotnych właściwościach wina, ich rodacy uważali to za szarlatanerię bądź kryptoreklamę, zaś ich samych oraz lekarzy wypowiadających podobne opinie brano za ludzi pozostających na usługach lobby winiarsko-gastronomicznego. Dopiero gdy za oceanem amerykańscy naukowcy skonstatowali korzystny wpływ wina na zdrowie, rozwiązał się worek z publikacjami na ten temat.
Przełomowy moment
nastąpił ostatniego dni wiosny lub pierwszego dnia lata bieżącego roku, jak kto woli, dokładnie 21 czerwca. Tego dnia, w Bordeaux, podczas siódmego światowego biennale "Vinexpo", wobec audytorium złożonego z winiarzy, etnologów, lekarzy, hurtowników wina, osiemnastu badaczy przedstawiło wyniki swoich prac na temat wpływu daru Dionizosa na zdrowie. Byli wśród nich chemicy, biolodzy, etiolodzy (etiologia -- dyscyplina naukowa rozpatrująca przyczyny chorób) . Zorganizowano coś w rodzaju sądu kapturowego nad czerwonym, białym i różowym trunkiem. Sędziami, tzn. autorami referatów, byli badacze o międzynarodowej renomie. Cóż orzekli?
Już w głębokiej starożytności, kilka tysięcy lat temu uchodziło za...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta