Francuska pycha – flaki w koniaku
42 proc. turystów przyjeżdża do Francji w celach kulinarnych. Teraz Francja przyjechała do Polski. Z flagowymi przysmakami
Francja ma wszystkie rodzaje klimatu strefy umiarkowanej: górski, oceaniczny, łagodny śródziemnomorski. Ma żyzne ziemie rolne, pastwiska, sady, winnice. Każdy region ma własne wina, sery, restauracje i kucharzy. A każdy rolnik wysokie dopłaty z UE.
Na spotkaniu zorganizowanym przez Misję Ekonomiczną Ambasady Francji w Warszawie zaprezentowało się 13 delikatesowych firm z różnych regionów kraju. Chcą wejść na polski rynek i przywiozły to, co mają najlepszego do zaoferowania. Wędliny, pasztety, konfitury, przyprawy, musztardy, ciasteczka, desery.
Sławne luksusy
Stawiły się delikatesy Fauchon, marka luksusowych słodyczy, pasztetów, konfitur, szampanów i spirytualiów. Do Fauchona idzie Francuz, gdy chce zamówić elegancki kosz delikatesowy, a turyści jego produkty wywożą jako souvenir kulinarny....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta