Zimne napoje dla załogi
Pracodawca nie może limitować ilości płynów dostarczanych pracującym w wysokiej temperaturze
Tak wynika z rozporządzenia Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (DzU nr 60, poz. 279). Zgodnie z nim firma ma obowiązek dostarczania napojów zatrudnionym w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego powyżej 25 stopni C, przy pracach na otwartej przestrzeni w temperaturze powyżej 25 stopni C i na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28 stopni C. Ilość napojów powinna zaspokajać potrzeby pracowników. Ponadto powinny być dostępne w ciągu całej zmiany roboczej.
Przepisy nie określają rodzaju napoju (bezalkoholowego), jaki ma być do dyspozycji. Wszystko zależy od pracodawcy albo uzgodnień z pracownikami.