Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Z tego co w polu, lesie, ogrodzie, jeziorze

24 grudnia 1998 | Kraj | EK

Mak dlakontaktu z duchami, grzyby z zaświatów

Z tego co w polu, lesie, ogrodzie, jeziorze

Ze zwyczajów wigilijnej wieczerzy powszechnie ostało się tylko kilka. Pierwszy i najważniejszy -- opłatek na stole, drugi, równie istotny -- postne potrawy. Nikt raczej nie zapomni też ododatkowym talerzu dla niespodziewanego gościa czy sianku pod obrusem, dla przypomnienia betlejemskiej stajenki.

Ale gdyby trzeba było wytłumaczyć, dlaczego tyle i takich właśnie potraw, byłoby już gorzej. Wiadomo, tradycja. .. Tymczasem etnografowie źródeł postnej wieczerzy doszukują się w pogańskiej uczcie za dusze zmarłych.

Według tradycji przedchrześcijańskiej, by zapewnić pomyślność liczba potraw na stole winna być nieparzysta, natomiast według tradycji katolickiej powinna wynosić 12, bo tylu było apostołów. Kiedyś na dworach magnackich...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1579

Spis treści
Zamów abonament