Doktor pomidor
Jeden z kwasów obecnych w świeżych pomidorach korzystnie wpływa na metabolizm tłuszczów
Chodzi o chemiczny składnik nieprzetworzonych pomidorów. Zawierają one kwas 9-okso-oktadekadienowy, czyli 9-oxo-ODA, a także 10-oxo-ODA i 12-oxo-ODA. Zespół prof. Teruo Kawady z Graduate School of Africulture Kyoto University odkrył, że do długiej listy korzystnych dla zdrowia właściwości tego warzywa należy dopisać jeszcze jedną: kwasy te odgrywają zasadniczą rolę w gospodarce organizmu trójglicerydami.
Ważne dla wątroby
Wyniki badań w ramach współpracy z japońskim Programem Badań i Rozwoju Nowych Inicjatyw Bio-Przemysłu opublikowało czasopismo „Molecular Nutrition and Food Research"....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta