Polska szkoła tuczy dzieci
Uczniowie coraz gorzej się odżywiają. Zaczynamy niekorzystnie się wyróżniać na tle Europy
Chipsy, batony oraz cola – to coraz powszechniejsze nawyki żywieniowe młodych Polaków. Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców ze Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej nie pozostawiają złudzeń.
Okazuje się, że na tle innych krajów europejskich polskie nastolatki mają najłatwiejszy dostęp do niezdrowej żywności. Na efekty nie trzeba było czekać. Eksperci alarmują, że przybywa dzieci z nadwagą lub otyłością, i sugerują, że interwencję w tej sprawie powinien podjąć resort edukacji. Sami uczniowie przyznają, że w szkołach nie powinno się sprzedawać niezdrowej żywności.
Skazani na automaty
Badacze z wrocławskiego wydziału SWPS pod kierunkiem prof. Aleksandry Łuszczyńskiej przebadali ponad 800 uczniów szkół...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta