Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Smakosze

04 maja 2013 | Plus Minus | Bogusław Chrabota
autor zdjęcia: Mirosław Owczarek
źródło: Plus Minus

Czy będąc smakoszem, trzeba być świnią? Na pewno można. Pokazał to cudownie Umberto Eco w najnowszej powieści „Cmentarz w Pradze"

Jest gourmandem „kapitan" Simonini, główny bohater „Cmentarza" – oszust, morderca i domniemany autor „Protokołów mędrców Syjonu". Jego sybarytyzm pachnie intensywnie buchalterią; Simonini wielokrotnie podkreśla, że pieniądze, które zdobywa niemal wyłącznie dzięki wyrafinowanym świństwom, mają służyć w pierwszej kolejności pieszczeniu podniebienia. Simonini jest otwarty na wszystkie atrakcje stołu; co więcej, skrupulatnie spisuje przepisy, dzięki czemu „Cmentarz w Pradze" stanowi kompendium wiedzy o dziewiętnastowiecznej kuchni.

Przepisy są dokładne, precyzyjne i niemal – same z siebie – smakowite. Swoją drogą, czy nie przebija tu w jakiś sposób druga twarz autora? Zostawmy jednak pana Eco. Na potrzebę tego felietonu upieramy się przy autonomii dzieła wobec twórcy, który musi – przynajmniej na chwilę – skryć się w cieniu.

Otóż Simonini jest niewątpliwie świnią, a pewne cechy jego obsesyjnej tożsamości upodabniają go do innego mojego literackiego idola – Jana Baptysty Grenouille z „Pachnidła" Patricka Süskinda, który co prawda nie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 9527

Zamów abonament