Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kucharz na polu bitwy

04 maja 2013 | Plus Minus | Agnieszka Kalinowska
źródło: EAST NEWS
źródło: Plus Minus

Nie ma chyba bardziej chłonnego od nas narodu, jeśli chodzi o fascynacje różnego rodzaju kuchniami - mówi Karol Okrasa, kucharz, współzałożyciel „Fundacji Klubu Szefów Kuchni".

Francja kojarzy nam się z żabimi udkami i serami, Włochy z pastą i pomidorami, Daleki Wschód to słynnych pięć smaków. Czy można w podobny sposób scharakteryzować kucharzy z różnych krajów?

Na pewno można rozpoznać kucharza po jego stylu gotowania. Bardzo często kucharze prezentują różne style gotowania, są one uzależnione od miejsca, w którym przebywają, skąd biorą produkty i jakich mają gości. Jeżeli francuski bądź niemiecki kucharz trafi do Ameryki Południowej i tam będzie musiał przygotowywać potrawy z lokalnych produktów, to prawdopodobnie po jakimś czasie będzie gotował jak jeden z wielu gotujących tam od lat.

Na czym...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 9527

Zamów abonament