Kucharz na polu bitwy
Nie ma chyba bardziej chłonnego od nas narodu, jeśli chodzi o fascynacje różnego rodzaju kuchniami - mówi Karol Okrasa, kucharz, współzałożyciel „Fundacji Klubu Szefów Kuchni".
Francja kojarzy nam się z żabimi udkami i serami, Włochy z pastą i pomidorami, Daleki Wschód to słynnych pięć smaków. Czy można w podobny sposób scharakteryzować kucharzy z różnych krajów?
Na pewno można rozpoznać kucharza po jego stylu gotowania. Bardzo często kucharze prezentują różne style gotowania, są one uzależnione od miejsca, w którym przebywają, skąd biorą produkty i jakich mają gości. Jeżeli francuski bądź niemiecki kucharz trafi do Ameryki Południowej i tam będzie musiał przygotowywać potrawy z lokalnych produktów, to prawdopodobnie po jakimś czasie będzie gotował jak jeden z wielu gotujących tam od lat.
Na czym...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta