W Chinach -- tylko wino
W Chinach -- tylko wino
Picie wina oznacza postęp etyczny i kulturalny -- tak uzasadnia chińska prasa wprowadzony przez tamtejsze władze nakaz zastąpienia winem innych spirytualiów podczas uroczystości oficjalnych. Agencja Reutera, która przekazała tę informację z Pekinu, podaje, że w trzydziestu chińskich ministerstwach i komitetach już przygotowano się do serwowania gościom wina zamiast produkowanej ze zbóż wódki. Miejscowy "China Daily" podkreśla, że ta decyzja dodatkowo umożliwi zaoszczędzenie rocznie 14 mln ton zbóż (głównie sorgo i kukurydzy) , zużywanych w ciągu roku do pędzenia napojów alkoholowych. Wypada się jednak zgodzić ze stwierdzeniem oficjalnej Agencji Nowe Chiny, która pisze, że od samych konsumentów zależy, jak szybko skojarzenie wina z Chinami stanie się tak oczywiste jak kojarzenie tego napoju z Francją. W zeszłym roku Chiny wyprodukowały ok. 7 mld litrów wódek, ale produkcja krajowych win była znacznie mniejsza -- ok. 200 tys. ton.
H. B.


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)